Vitamin C se koristno uporablja tudi na področju kozmetike

Vemo, da se vitamin C oziroma askorbinska kislina naravno nahaja tudi v naši koži. Ima pomembno vlogo pri nastajanju kolagena. Ravno zato ga v kozmetičnih izdelkih uporabljajo z namenom zmanjševanja izgube vlage, celjenja aken, povečanja barierne funkcije kože in še bi lahko naštevali.

Dejstvo pa je, da je vitamin C izjemno težko dostaviti v kožo v učinkoviti, stabilni in dražeči obliki. To veste vsi tisti, ki ste že kdaj želeli izdelati kakovosten in hkrati dovolj učinkovit kozmetični izdelek z vitaminom C. Takšen postopek je namreč precej velik izziv.

Ob oksidaciji vitamin C spremeni barvo

Ste vedeli, da vitamin C pri oksidaciji spremeni barvo? Iz brezbarvne nastane rumena, oranžna in čisto na koncu temno rjava barva. Sama sprememba barve izdelka z vitaminom C torej dobro kaže na zmanjšano učinkovitost zaradi same oksidacije. Kljub temu pa ne smete takoj podvomiti v izdelek oziroma v serum, ki ni brezbarven. Kozmetični izdelki so namreč sestavljeni iz več sestavin in veliko od teh je lahko obarvanih.

Obarvanost izdelka s C vitaminom je ne nazadnje lahko povezana tudi s posledico nezadostnega znanja formulatorja same recepture in je torej posledica oksidacije vitamina.

 

Kozmetični izdelki z vitaminom C

V katerih kozmetičnih izdelkih se torej najpogosteje nahaja vitamin C? 

Na trgu lahko najdete kar precej različnih kozmetičnih izdelkov, v katerih je prisoten vitamin C. Še posebej so na primer priljubljeni visokokoncentrirani serumi. Ti navadno vsebujejo neprimerno večji delež aktivnih učinkovin.

Sicer pa vitamin C kot antioksidant deluje že pri nižjih koncentracijah. Ustrezen izdelek je zato lahko že kar pravilno formulirana krema oziroma emulzija. Če pa boste s tovrstnim vitaminom na primer želeli odpravljati pigmentirane madeže, boste vsekakor morali poseči po višji koncentraciji. Pri emulzijah zaradi manjše hladne faze to praviloma ne pride v poštev.

Lahko rečemo torej, da sta pri učinkovitosti izdelkov, ki vsebujejo vitamin C, ključni celotna formulacija pa tudi sama embalaža izdelka.