Poznavanje simptomov za vraščen noht je ključnega pomena za pravočasno ukrepanje

Z vraščenim nohtom se spopada ogromno ljudi, pogostejši pa je pri moških in športnikih za katere je značilno, da imajo bolj obremenjena stopala. Najbolj značilen je za palec na nogi, na katerem vraščen noht pogosto povzroči vnetje, bolečino, gnojenje ali celo bakterijsko okužbo.

Zato je pomembno, da že ob prvih znakih vraščanja pravilno ukrepamo, predvsem pa skušamo s pravilno higieno stopal zaplete preprečiti. Poznavanje prvih simptomov vraščenega nohta nam je pri tem lahko v veliko pomoč.

Najpogostejši vzroki za vraščanje nohta in kako zaplet najhitreje prepoznamo?

Med najpogostejšimi vzroki za vraščen noht je zagotovo nepravilna higiena, ki vključuje predvsem nepravilno krajšanje nohtov. Med zelo pogostimi vzroki pa so še preobremenjena stopala, poškodbe nohtov, dednost, razna bolezenska stanja in še mnogo drugega. Nohti se pogosteje vraščajo na večjih mesnatih prstih, zato je to pogostejši zaplet predvsem na nožnem palcu.

Če želimo pravočasno ukrepati, je potrebno čim hitreje prepoznati prve znake vraščenega nohta. Najpogostejši simptomi za vraščen noht je bolečina, rdečina in oteklina v okolici nohta. V primeru stopnjevanja težav lahko pride do poškodbe kože ob robu nohta, s katere se cedi bistra tekočina, gnoj ali kri. Če je področje zagnojeno, boste vohali tudi neprijeten vonj.

Kako si pomagati v primeru vraščenega nohta?

Svetovni splet je poln nasvetov o tem, kako ravnati v primeru vraščenega nohta, saj je to težava, s katero se spopada mnogo ljudi. V začetni fazi je za vraščen noht dobro pripraviti toplo slano kopel in si pravilno skrajšati nohte.

Tkivo ob nohtu razkužite, če pa pride do vnetja, se izogibajte tesnim nogavicam in obutvi. Ne pozabite vraščen noht zaščititi s sterilnim obkladkom, če pa se je okužba toliko razširila, da iz nje priteče gnoj, je priporočljivo poiskati pomoč zdravnika. Ta vam bo predpisal antibiotično mazilo, v primeru ponavljajočih se težav, pa bo predlagal zdravljenje s posebno nohtno sponko.