Če ne veste kaj je elektroerozija, prihaja čas, da se o tem poučite

Vsak dan prinaša kaj novega, nove izkušnje, novo znanje. Tehnologija je v nenehnem razvoju, raziskovalci in razvijalci pa redno presenečajo z inovacijami, ki so morda na začetku razumljive le njim, sčasoma pa postanejo del vsakdanjega življenja. Čeprav je elektroerozija precej specifičen pojem, pa postaja vse bolj pomemben na različnih področjih.

Danes postopek elektroerozije, ki bo kmalu predstavljen, sodi v kategorijo novih in neklasičnih načinov oblikovanja, a zaradi prednosti tega postopka, ki je v nenehnem razvoju, strokovnjaki redno preizkušajo metodo tudi na drugih poljih uporabe in to s presenetljivo spodbudnimi rezultati. Vedno več področji se zavzema za njeno vpeljavo.

Kaj je elektroerozija

Poenostavljeno, bi bilo mogoče reči, da gre za specifičen postopek in zapleten pojav, ki se uporablja za sodobno oblikovanje kovin. Odstranjevanje materiala ali njegovo oblikovanje namreč ne poteka s klasičnimi pristopi kot bi bilo na primer rezanje, temveč za to uporabljajo električno energijo. To energijo imenujejo tudi iskrenje.

Za iskrenje sta ključna dva elementa, tako imenovani obdelovalec in elektroda. Postopek elektroerozije pa zahteva še dielektrično tekočino. Elektroda vpliva na obdelovani material, ko se med elementoma sproži izjemno hitro izmenjavanje vzpostavitve in sprostitve električnega toka. Tako, z doseženim taljenjem in uparjevanjem se preoblikuje izbrani kovinski material.

Sodoben način oblikovanja

Za konkretno predstavitev zmožnosti, ki jih ponuja elektroerozija; rezultati obdelave so pravzaprav podobni tistim s klasičnimi načini oblikovanja, kot so brušenje, vrtanje, rezanje, skobljanje z manualnimi orodji, ki odstranjujejo delčke materiala.

Obdelava z električno energijo pa je tehnološki preboj, ker omogoča izjemno natančno pa tudi okolju prijazno oblikovanje kovin. Potrebne je namreč manj energije za večje rezultate in je zato opisana tudi kot bolj zelena metoda. In tudi okoljski aspekt je tisti, v katerem mnogi prepoznavajo sodobnost postopka ter si prizadevajo, da v prihodnosti postane še bolj prisoten na vseh mogočih poljih uporabe.